Sök
Stäng denna sökruta.
Affärskonsult i kris

Date

Det fanns mycket som vi var missnöjda med på mitt företag. Jag säger mitt företag och jag menar det verkligen. Det var jag och min kollega som bedrev verksamheten. Bolaget hade varit aktivt i närmare 10 år. Vi hade exakt 10 anställda, och vi hade just bytt upp oss till lokaler som var större och som låg mer centralt. Problemet var bara att det skavde på en del sätt i verksamheten. Det skavde så mycket att vi blev tvungna att anlita en affärskonsult. Affärskonsulten fick i uppdrag att hjälpa oss att optimera vårt företag och vårt situation. Jag ska be att få återkomma om hur det gick till, men vill först ventilera om problemen vi hade.

Så, det mesta gick ganska trögt, förutom att pengarna kom in. För många företagare kan det säkert låta märkligt eftersom pengar ofta är det primära målet. Så var det i alla fall inte för oss.

Det fanns en tvetydighet i nästan allt som genomfördes på företaget. Detta var en stor anledning till varför vi anlitade affärskonsulten. Man visste inte riktigt vad man skulle göra. Denna tvetydighet fanns till och med mellan mig och min ägande partner. Ingen av oss ville egentligen ha personalansvar. Det var bara något som tvingades få vara eftersom vi behövde ha anställda. Vi tänkte att en affärskonsult kunde berätta för oss hur saker och ting kunde bli tydligare. De skulle bli så tydliga att trivseln på bolaget ökade, vilket var nästa stora sak.

Vi tog in affärskonsult för att det kändes som att stämningen hade sjunkit. Misstänksamhet, bortförklaringar och ibland rent kaos rådde i vår grupp. Det ska därtill sägas att det var oerhört fin och god stämning i teamet bara något år innan vi anlitade affärskonsult. Något hände, och vår egen analys säger oss att otydligheten är en stor bidragande faktor. Detta bekräftades dessutom av den grymt proffsiga affärskonsult vi fick in.

Redan första dagen med affärskonsulten blev det ändring på saker. Hon pekade omedelbart på vissa saker i organisationen som måste förändras. Hon förklarade att, oavsett om vi skulle välja henne, någon annan eller ingen affärskonsult alls, behövde det göras. Det behövde göras för att vi inte skulle riskera att behöva lägga ner verksamheten. Vi blev övertygade och det ska vi vara grymt glada för.

Vår affärskonsult påbörjade projektet som innebar att höja vårt bolag redan nästkommande vecka. Det var full fart direkt och förbättringarna kunde ses tydligt efter ett kort tag. Hela bolaget inkluderades. Det var något som uppskattades av både våra anställda och av oss själva.

Mer
Bloggar