Sök
Stäng denna sökruta.
Måla dina väggar ordentligt

Date

Det förberedande målningsarbetet inkluderar rengöring av ytan, maskering och beläggning och grundläggning. Måla sedan hörnen på väggen och, om det behövs, takets rum. När du målar är det viktigt att följa rätt målningsriktning. Du kan ta reda på vad som är viktigt när du målar väggarna i följande instruktioner.

Rengör och reparera väggar

Överblick
• Ta på dig arbetskläder
• Rengör väggarna och ta bort gammal färg
• Ta bort spikar, skruvar och stift
• Fyll sprickor, hål och bulor

Så ska du göra
Använd lämpliga arbets kläder när de förbereder målningsarbetet för att förhindra att smuts och skador på kläder som du är rädd om. Lägg sedan ut alla verktyg och material så att du kan arbeta snabbt och bekvämt när du målar.
Torka av ytorna med en mörk trasa innan du rengör väggarna. Om det finns sand- eller dylikt, måste det tas bort senare. Rengör ytan noggrant. Ta bort gammal färg som inte längre är livskraftig med en pensel och mycket vatten.
Om det fortfarande finns spikar, skruvar eller stift i väggarna, ta bort dem från ytan med lämpliga verktyg som skruvmejslar eller kombinationstänger . Reparera sedan eventuella ojämnheter i väggarna. För att göra detta fyller du hål, sprickor och andra ojämna områden med till exempel spackel.

Maskera ytorna och lägg ut underlaget

Överblick
• Ta bort lampor, uttag och omkopplare
• Maskera med maskeringstejp
• Skydda golvet med folie eller kartongbitar

Så ska du göra
Ta bort vägglampor och lock från uttag och brytare eller maskera dem med maskeringsband. Stäng först av säkringarna i detta område och kontrollera om de elektriska installationerna är spänningsfria. Viktigt: Spärra säkringarna mot att slås på igen.
Andra områden som fönster eller kanter som du inte vill måla maskeras ordentligt med maskeringstejp . Täck golvet med ett täckark eller fleece och säkra underlaget mot att krypa runt med en maskeringstejp. Detta förberedande arbete tar lite tid, men gör efterföljande målning mycket enklare.

Grundväggar och täckfläckar

Överblick
• Applicera djupt grundarbete
• Applicera isolerande färg eller fläckskydd
Så ska du göra
Grundväggar gjorda av mycket absorberande material som gipsplåster, gips och mjuka fiberplattor ska genomgå en ordentligt grundarbete innan du applicerar färg. Annars absorberar dessa material färgen för mycket. Rost- eller vattenfläckar på ytan kan täckas med isolerande färg eller fläckskydd.
Tips: Arbeta vid normal rumstemperatur. För kalla eller för varma rum kan leda till ojämnheter på målade ytor.

Måla hörn

Överblick
• Måla hörn och svåra fläckar
• Eventuellt. Måla golvbrädor, radiatorer och rör
Så ska du göra
Innan du målar stora väggar ska du ta hand om hörn, kanter och platser som är svåra att nå med roller. Starta helst vid fönstret. Penslar rekommenderas för mindre områden som hörn, basbord och radiatorer . För lister, element och rör, använda speciella lacker och färger – till exempel trä lack eller radiator lack .

Måla taket

Överblick
• Måla taket mot väggarna
• Använd teleskophandtag för målarrulle
• Använd endast stegen om den är stabil
Så ska du göra
Om du vill måla både väggar och tak målas taket innan du målar väggen. En roller är idealisk för stora områden som taket. Kombinera rulle och teleskopstång för bekväm målning. Färgrullen placeras i mitten. Använd en skrapa för att applicera tak och väggfärg jämnt . Om du behöver en stege för högt i tak och väggar, se till att du står säkert.

Måla väggarna och va noga med riktningen i din målning

Överblick
• Måla väggarna i lodräta rörelser
• Låt väggfärgen torka
• Rengör penslar och rullar
Så ska du göra
Måla först väggarna i längsriktning med väggfärgen, sedan tvärsnitt och slutligen igen längsgående med en rak överlappning. Så här fördelar du färgen rikt och jämnt. När väggmålningen är klar ska du följa tillverkarens instruktioner för torkning. Ett nytt väggskikt tar vanligtvis ungefär en dag att torka. Slutligen, ta försiktigt bort maskeringstejpen och täckfilmen och rengör penslar och rollers noggrant.
Tips: Om du behöver penslar och färgrullar för andra väggar och tak i tid, dra in verktygen i aluminiumfolie för att bromsa torkningen av färgen. Du skjuter upp grundlig rengöring tills du är färdig med målningen.

Tips: Om du vill ha proffshjälp för att få ett garanterat bra resultat så kontakta Stockholms målare eller om du bor längre ner i landet så kan du kontakta en Malmö målare. Detta kan mer eller mindre garantera ett bra resultat och du behöver inte lyfta ett finger.

Mer
Bloggar